Otomobil Sektöründe Yazılım Şart!
Ülkemizin başta otomotiv sektöründe olmak üzere ekonominin önde gelen kollarında rekabetçi olabilmesi için fark yaratması gerektiğini belirterek bunun için mutlaka yazılım alanında atılım yapması gerektiğini belirtmek şart.
2023’te dünyanın önde gelen 10 ekonomisinden biri olmaya çalışan Türkiye, uçaktan otomobile, trenden yerli telefona kadar pek çok alanda gelişme kaydetmeye çalışıyor. Ancak bu konuların her birinde dünya çapında kaliteli üretim yapmak mümkün olmadığı için Türkiye’nin sadece gelecek 20-30 yıl için değil bu asrın ilk yarısına yönelik sürdürülebilir bir plan yapması gerekiyor.
Farklı Olmak Gerekiyor
Türkiye’nin otomotiv sektörünün mevcut yan sanayiyle birlikte oldukça iyi bir durumda olduğunu ancak bunun Türkiye için yeterli olmayacağını belirten Young, “Türkiye’de otomotiv üretimi mekanik alanda iddialı. Bu bölüm ise artık dünya çapında olgunlaşmış devrimsel yeniliklere müsait değil” dedi. Türk otomotiv sektörünün işin elektrik ve elektronik bölümüne geçerek farklılık yaratması gerektiğine değinen Young, bu sayede hem katma değerin artacağını hem de ucuz işçilik ve taklit gibi maliyetten başlayıp üretime kadar uzanan pek çok piyasa baskısından da uzak kalınabileceğini söyledi.
Yazılım Kilit Nokta
Yatırımların hem Türkiye’de kalması hem de Türkiye’ye gelmeye devam etmesini sağlayabilmek için Türk ekonomisinin vazgeçilemez hale getirilmesinin gerektiğini vurgulayan Young, “Eğer Türkiye’de başta otomotiv olmak üzere ekonomiyi desteklemek üzere yazılım evleri (Yazılımevleri) oluşturmaya başlarsak bu ülke çapında tamamen farklı bir altyapının oluşmasına neden olur” dedi.
Young bu merkezlerde sadece büyük paket programlar üzerinde değil sektörlerin ihtiyaç duyacağı yazılımlara ek modüler yazılımların da üretilebileceğini belirterek, üretim sürecine fikir ile dahil olunmasıyla Türkiye’nin üretim merkezi olarak vazgeçilemez ülkeler arasına girebileceğini söyledi.
‘Fiyat baskısı olan üretim uzun sürmez’
Steven Young, otomotivde mekanik üretimin parça sayısı, zaman ve maliyet baskısıyla işlediğini belirterek bu tür üretimin uzun soluklu olmadığını söyledi. Katma değerli üretim için elektronik ve yazılıma geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Young, bu sayede Türk otomotiv sektörünün rekabetçi olabileceğini ifade etti.
‘Yazılımla birlikte başka bir ligde oynamaya başlarız’
Fikri mülkiyete dayalı ürün ve hizmetlerin küresel ekonomideki payının arttığının altını çizen Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, “Kim ne üretirse üretsin eğersiz kas gücü değil de fikir seviyesinde bu üretime katkıda bulunursanız artık o ürünün parçası, üreticinin ortağı haline geliyorsunuz. Bu üretici olarak bir ülkeyi tamamen farklı bir boyuta taşır” dedi. Yazılımla başlayacak sürecin yazılımlarla kullanılan donanımlarında üretilmesiyle desteklenebileceğini vurgulayan Young, “Yazılımları destekleyen sensör gibi donanımları da üretmeyi başarırsak başka artık tamamen farklı bir ligde oynamaya başlarız” dedi. Young ülkede yazılıma yönelik bir yan sanayiinin oluşması halinde ise istihdamdan yabancı yatırımlara kadar henüz var olmayan tamamen farklı bir ortamın oluşacağına işaret ederek, bu sinerjinin ülkedeki üretim kültürünü de kökten değiştireceğini söyledi.
‘Fabrikalar Bir Gecede Gidemez’
Yazılımın önemine sürekli vurgulayan Young, “Fabrika tesis ederken makinelere bağımlı kalmayız. Bilgiyi üretir hale geldiğimiz için fabrikalar öyle kolayca bizi terk edip bir gecede başka ülkelere gidemez" dedi.